
PLANNING & DEVELOPMENT SERVICES 
 
 

250 Hamilton Avenue, 5th Floor 
Palo Alto, CA 94301 
(650) 329-2441 

 
February 3, 2022 

Lauren Lajoie   

Housing & Community Development 

Division of Housing Policy Development 

2020 W. El Camino Avenue, Suite 500  

Sacramento, CA 95833 

Lauren.Lajoie@hcd.ca.gov 

 

Dear Ms. Lajoie, 
 
This letter represents the City of Palo Alto’s response to your letter dated December 23, 2021 received by 
email, and received by hard copy on January 27, 2022. The content of the Housing and Community 
Development’s letter is italicized. The City of Palo Alto’s responses are bolded. 

1. ADU Size - Section 18.09.030(a)(3) Units Exempt from Generally Applicable Local Regulations: The 
text of this Section and the applicable portion of Table 1 indicate the maximum size of a newly 
constructed detached ADU is 800 square feet. Although a local agency may establish minimum and 
maximum size requirements for ADUs pursuant to subdivision (c)(1) of Government Code section 
65852.2 within limits, a local agency shall not establish a maximum square footage requirement for 
either attached or detached ADUs that is less than 850 square feet and 1,000 square feet for an ADU 
that provides more than one bedroom. (Gov. Code, § 65852.2, subd. (c)(2)(B).) Therefore, all relevant 
sections of the ordinance must be amended to comply with this mandate in State ADU Law. 

PAMC Section 18.09.030 is intended to describe the requirements for ADUs built under Gov. Code 
65852.2, subdivision (e). This is not intended to create any limitation on ADUs built under 
subdivisions (a)-(d), which are governed by PAMC Section 18.09.040. The City will add clarifying 
language to this effect at the top of PAMC Section 18.09.030. 

2. ADU & JADU - Section 18.09.030 Units Exempt from Generally Applicable Local Regulations: There 
appears to be a conflict between the text of this section and Table 1. The number of allowable units 
are correctly noted in Table 1 as “1 ADU and 1 JADU.” The text of section 18.09.030(a) appears to 
limit allowable units to “an ADU or JADU.” Government Code section 65852.2, subdivision (e)(1)(A), 
requires an ordinance to allow “one ADU and one JADU per lot… .” The City must amend the ordinance 
to correct this inconsistency, clarifying that “one ADU and one JADU” are permitted if all the 
conditions of section 65852.2, subdivision (e)(1)(A) apply. 

The City will update its ordinance to reflect the changes made by AB 3182 with respect to 1 ADU 
and 1 JADU. 

3. Front Setback - Section 18.09.030(b) Application of Development Standards: Local agencies may 
establish standards for ADUs pursuant to Government Code section 65852.2, subdivision (a); 
however, these standards do not apply to ADUs constructed pursuant to subdivision (e). Table 1 
impermissibly applies “underlying zoning” “for front setback[s]” to subdivision (e) ADUs. (Mun. Code, 
§18.09.030(b).) Subdivision (e)(1) describes permitted setbacks in full. Unless underlying zoning for 
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all residential areas conforms to subdivision (e) limits, this table must be amended to comply with 
statute. (Gov. Code, § 65852.2, subd. (e)(1)(A).) 

During our conversation on February 2, 2022, you explained that local rules may apply for front 
setbacks, including ADUs built under subdivision (e), and that it is not HCD’s position that 
subdivision (e) ADUs must be allowed at the front lot line. You explained that the issue with the 
current City ordinance is that it does not make clear that “underlying zoning” is only for front 
setbacks. The City will clarify this point in its ordinance. 

4. Height - Section 18.09.030(b)(1) ADU Height in Flood Zones: The City has impermissibly restricted the 
height of ADUs. It appears that the City establishes minimum elevations for the first floor of structures 
in the flood zone, which is essentially the entire city to varying degrees. To account for this, the zoning 
code allows most residential structures to exceed otherwise maximum allowable heights for 
development. The City does not extend this accommodation to ADUs. Currently, Table 1 states that 
the maximum height for new, detached ADUs is 16 feet, but includes a caveat that “units built in a 
flood zone are not entitled to any height extension.” (Mun. Code, § 18.09.030(b).) In many instances, 
this would operate as an impermissible restriction on ADUs. Under State ADU Law, the City must 
accommodate an ADU of at least 800 square feet and 16 feet in height. Thus, the caveat in Table 1 is 
potentially confusing and could restrict the height to less than 16 feet. If it would in fact operate to 
effectively limit the height of ADUs to less than 16 feet, it would operate as an impermissible 
restriction on ADUs. As such, Table 1 should be revised to clarify that this limitation does not apply 
where necessary to permit an 800-square foot ADU that it at least 16 feet tall. (Gov. Code, § 65852.2, 
subds. (c)(2)(C) and (e)(1)(B)(ii).) 

For purposes of health and safety, the City of Palo Alto requires structures built in a flood zone to 
have a minimum finished floor height based on FEMA regulations. For a primary residence, the City 
provides an extra height allowance of 50% the minimum finished floor height. The City does not 
provide this allowance for any accessory structures, including ADUs. Nevertheless, ADUs in the 
flood zone can still be built to a height of 16 feet. It is unclear to the City how the failure to provide 
additional height above 16 feet represents an impermissible restriction on ADUs. During our 
conversation, you related that HCD prefers to have as few restrictions as possible on ADU 
production. The only restriction here is on finished floor height in the flood zone, which cannot be 
waived or relaxed without impacts on health and safety. Even in areas requiring the most extreme 
height above the base flood elevation, an ADU remains feasible within the 16 foot height limit.  

5. Daylight Plane - Section 18.09.040(b) Daylight Plane and ADU Height Standards: Table 2 states that 
“daylight plane” acts as a limit on the height of ADUs. In many instances, this may not be a problem; 
however, daylight plane concerns cannot be used to unduly limit the height of an ADU. ADUs are 
permitted up to 16 feet high. (Gov. Code, § 65852.2, subds. (c)(2)(C), (e)(1)(B)(ii).) Therefore, in 
considering restrictions that the City is imposing on ADUs for daylight planes, the ordinance should 
note the 16-foot height allowable for ADUs. This Table must be amended to clarify this point. 

Please note that the City’s daylight plane regulations do not apply to subdivision (e) ADUs, which 
are governed by PAMC Section 18.09.030.  The City will add a clarifying sentence at the top of 
Section 18.09.040 explaining that none of the regulations in PAMC 18.09.040 apply to subdivision 
(e) ADUs. In addition, the City will add a clarifying statement that the regulations in PAMC 
18.09.040 are not intended to limit the conversion of existing structures to ADUs or JADUs. 

For all other ADUs, however, the City has requested clarity on HCD’s position on daylight plane on 
numerous occasions, most recently by email dated August 8, 2021.  Please see this email, which is 
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attached, for an explanation of the City’s position. The City looks forward to continued discussion 
of this topic.  

6. Clarify - Section 18.09.040(b) Units Subject to Local Standards: Table 2 sets out the development 
standards for ADUs that do not qualify under section 18.09.030. Although the City has more freedom 
to establish development standards for these ADUs, that is not without limitation. This section, and 
Table 2, must be amended to clarify that—notwithstanding the development standards—an ADU of 
at least 800 square feet, 16 feet in height, and with four-foot rear and side- yard setbacks is permitted 
as required by State ADU Law. (Gov. Code, § 65852.2, subd. (c)(2)(C).) 

The City will add a clarifying statement to this effect. 

7. Floor Area & JADUs - Section 18.09.040(b) Floor Area and JADUs: Development standards can account 
for ADUs in their measurement of the floor area restrictions or ratio (FAR). But these standards may 
not account for or consider JADUs. A JADU may not be included in this calculation, because a JADU is 
a unit that is contained entirely within a single-family residence. (Gov. Code § 65852.22, subd. (h)(1).) 
Footnote 4 of Table 2 impermissibly includes JADUs as part of the FAR calculations. This footnote 
must be amended to clarify this point. 

Footnote 4 of Table 2 provides additional FAR on a site for ADUs and JADUs. This is an incentive to 
promote production of such units without limiting the development potential of a primary unit. 
Because a JADU is contained entirely within the space of a single-family residence, it would 
normally be included in the floor area of the primary unit. Footnote 4 provides an opportunity for 
a property owner to exempt all JADU square footage from the calculation of floor area for the 
primary unit. The removal of JADUs from footnote 4 would only serve to restrict the development 
of JADUs. The City will attempt to clarify the language of this footnote. 

8. Noise-Producing Equipment - Section 18.09.040(h) Noise-Producing Equipment: Local agencies may 
impose development standards on ADUs; however, these standards shall not exceed state standards. 
Section 18.09.040(h) states that noise-producing equipment “shall be located outside of the 
setbacks.” This section must be revised to only refer to ADUs since setbacks are not required for 
JADUs. In addition, this setback for noise-producing equipment for ADUs must be revised to make 
clear that this setback requirement will not impede the minimum state standards of four-foot 
setbacks. (Gov. Code, § 65852.2, subd. (c)(2)(C)). 

As noted above, the City will add a clarifying statement that the regulations in PAMC 18.09.040 are 
not intended to limit the conversion of existing structures to ADUs or JADUs. For new construction, 
however, the City permits JADUs to build at a lesser setback than a single-family home normally 
would.  Therefore, the removal of JADUs from this section will only serve to restrict the 
development of JADUs. 

Additionally, the City’s ordinance states that noise producing equipment needs to be placed 
outside the setback for an ADU or JADU. This means that the noise producing equipment itself 
cannot be placed closer than four-feet to a property line for either type of structure; not that the 
ADU or JADU cannot be placed at those locations. This is consistent with the state setback 
requirements for an ADU. 

 
9. Basements - Section 18.09.040(i)(2) Setbacks: Currently, this section states, “No basement or other 

subterranean portion of an ADU/JADU shall encroach into a setback required for the primary 
dwelling.” Under state law, new attached and detached ADUs have maximum four-foot rear and side-
yard setbacks. (Gov. Code, § 65852.2, subds. (a)(1)(D)(vii), (c)(2)(C), (e)(1)(B), and (e)(1)(D).) Local 
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agencies may impose setback requirements if the minimum rear and side-yard setbacks established 
by state law are not exceeded. This restriction is concerning on a number of grounds. First, setbacks 
may not be required for JADUs as they are constructed within the walls of the primary dwelling. 
Second, this requirement imposes excessive restrictions on ADUs converted from an existing area of 
the primary dwelling or accessory structure with a basement or subterranean space. Again, these 
structures are not subject to setback requirements. Finally, this section would violate State ADU Law 
if the side or rear setback requirement for an ADU or JADU located in a basement or other 
subterranean structure exceeded four feet. Requiring ADUs and JADUs to meet the side and rear 
setbacks for the primary dwellings could exceed the maximum four-foot setbacks set out in State ADU 
Law. The ordinance must be revised to eliminate these concerns. 

As noted above, the City will add a clarifying statement that the regulations in PAMC 18.09.040 are 
not intended to limit the conversion of existing structures to ADUs or JADUs. In addition, as with 
the previous section, the inclusion of JADUs here only serves to increase flexibility of JADU 
production. 

As noted above, the City will add a clarifying statement an ADU of at least 800 square feet, 16 feet 
in height, and with four-foot rear and side- yard setbacks is permitted as required by State ADU 
Law. 

With these clarifications the City does not believe it would violate State ADU Law to require that a 
newly constructed ADU limit any below-grade space to a setback greater than 4 feet. It is the City’s 
understanding that it could simply state that basements are not permitted for ADUs built under 
subdivisions (a)-(d), so long as it was still feasible to construct an ADU of at least 800 square feet. If 
this is the case, the City should have the lesser authority to direct the placement of below-grade 
development. 

The City has significant concerns about basements in general, and those concerns extend to 
basements constructed as part of ADUs. Due to a high water table throughout most of Palo Alto, 
the construction of basements requires dewatering (pumping water from the construction site). 
While this is allowed, there are significant restrictions on timing and procedures taken during the 
dewatering process.  

Secondly, development of homes in Palo Alto often includes requirements for the planting and 
maintenance of trees used to enhance privacy between properties. Placing ADUs with basements 
as close as 4 feet from the property line may jeopardize the health of these trees on the subject 
property as well as trees on adjacent properties. The trees could fail, which would both diminish 
the tree canopy—important for our environment and adaptation to climate change—and diminish 
the privacy between properties.  

Building below ground is not required in order to achieve a unit which follows the requirements in 
Section 65852.2 and can lead to potential impacts on adjacent lots, such as to large stature trees on 
adjacent lots which is a common occurrence in Palo Alto. Building a basement in these scenarios 
may cause the tree to fail which is a life, safety, and health hazard which would unduly affect both 
homeowners as a result of the action by one individual. There are construction methods which can 
be implemented for above ground construction to help limit root damage caused by this 
construction to preserve trees but that is not possible for below ground construction and can lead 
to significant impacts as noted above. 
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10. Corner Lots - Section 18.09.040(j) Design: This section states, “Except on corner lots, the unit shall not 
have an entranceway facing the same lot line (property line) as the entranceway to the main dwelling 
unit unless the entranceway to the accessory unit is located in the rear half of the lot. Exterior 
staircases to second floor units shall be located towards the interior side or rear yard of the property.” 
These standards appear to apply only to the creation of ADUs and may unduly restrict the placement 
of an ADU on some lots. Local development standards provided by ordinance pursuant to subdivisions 
(a) through (d) of Government Code section 65852.2 do not apply to ADUs created under subdivision 
(e). Please consider eliminating this restriction or modifying it such that it applies “when feasible.” 

As noted above, the City will add a clarifying sentence at the top of Section 18.09.040 explaining 
that none of the regulations in PAMC 18.09.040 apply to subdivision (e) ADUs. The City will clarify 
this is not applicable for subsection (e) ADUs.  We are not aware of any evidence that this simple 
design requirement creates an excessive constraint on ADU production and that has not been our 
experience. 

11. Privacy - Section 18.09.040(j)(2)(A) Privacy: The section states, “Second story doors and decks shall not 
face a neighboring dwelling unit.” This limitation, however, may place an impermissible constraint on 
an ADU. For example, excessive constraints would be placed on the creation of a second story ADU if 
residential units were located on all adjacent parcels. In addition, when operating in conjunction with 
Section 18.09.040(j), noted above, this restriction may prohibit ADUs created under subdivision (e) of 
Government Code section 65852.2. Accordingly, this provision must be revised to allow for more 
flexibility. The City could revise the first sentence of this section to state, “Second story doors and decks 
shall not face a neighboring dwelling unit, where feasible.” 

As noted above, the City will add a clarifying sentence at the top of Section 18.09.040 explaining 
that none of the regulations in PAMC 18.09.040 apply to subdivision (e) ADUs. We are not aware of 
any evidence that this simple design requirement creates an excessive constraint on ADU 
production and that has not been our experience. 

The City will clarify this is not applicable for subsection (e) ADUs.  We are not aware of any evidence 
that this creates an excessive constraint and that has not been our experience. 

12. Parking - Section 18.09.040(k)(4) Parking: The ordinance indicates if covered parking for a unit is 
provided in any district, the maximum size of the covered parking area for the accessory dwelling unit 
is 220 square feet. Further, under this section, the space for the covered parking count towards the 
total floor area for the site and the ADU if attached to the unit. Covered parking should not count 
towards the total floor area of the site as if it would unduly limit the allowable size of an ADU 
established by state law, nor should it directly count toward the area available for the ADU. Although 
standards within an underlying zone may apply when noted in the adopted ADU ordinance, they may 
not be more restrictive than those contained in state statute. (See, e.g., Gov. Code, § 65852.2, subs. 
(a)(1)(B), (a)(1)(D)(vii), (a)(1)(D)(x), (c), and (e).) The portion of this section stating “unit unless 
attached to the unit” should be deleted, or the section should otherwise be modified to comply with 
state law. 

As noted above, the City will add a clarifying sentence at the top of Section 18.09.040 explaining 
that none of the regulations in PAMC 18.09.040 apply to subdivision (e) ADUs.  

Currently, all covered parking in the single-family zones counts towards floor area for the site and 
dwelling unit. The City does not understand how this creates a standard that is more restrictive than 
that contained in state statute; none of the subsections cited in your letter speak to whether a 
garage for an ADU must be exempted from the unit size for the ADU. Moreover, this provision does 
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not create a constraint on ADU production, as a property owner may always choose to provide a 
detached garage, uncovered parking, or no parking at all for the ADU. 

The City has concerns that allowing attached garages onto these structures will incentivize 
individuals to illegally expand the unit into the garage, which would both exceed the City’s 
ordinance, contain unpermitted construction, and potentially place the health and safety of the 
occupants at risk.  

 

Sincerely, 
 
 
 
Jonathan Lait 
Director of Planning and Development Services 
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